naar top
Menu
Logo Print
11/04/2019 - LUC VANDENBROECK

TIJD BESPAREN DOOR EFFICIENTE INRICHTING BROODJESBAR

Een compacte lay-out betekent efficiënter werken  (van Riel Grootkeukens)

OPTIMALE KLANTTEVREDENHEID IS MOOI MEEGENOMEN

Inrichters denken graag met u mee om uw broodjes zo snel en hygiënisch mogelijk aan de man te brengen. Een doordachte indeling is een eerste stap, met voldoende werkruimte, een naadloze aansluiting van de modules en gemakkelijk te reinigen oppervlakken. Een verzorgde presentatie in niet te grote gastronormbakjes blijft aantrekkelijk, de geur van vers gebakken brood is een toemaatje. Heeft u voldoende ruimte, dan is het interessant om grote bestellingen af te laten handelen uit het zicht. Zo krijgt de binnenkomende klant de indruk dat u er uitsluitend bent voor hem.

 

9 TIPS VAN INRICHTERS VOOR EFFICIËNTER WERKEN

Meubelkeuze

Kies voor de koeltoonbank een mooi design, passend bij de verdere inrichting van de zaak. De gewone, saaie witte toonbank is wat voorbijgestreefd. Een dergelijk bestaand exemplaar kan eventueel worden omkast door een schrijnwerker. Zo ziet het geheel er opnieuw hedendaags uit. Die witte toonbanken zijn evenwel vaak qua prijs-kwaliteit erg interessant. Daarom is het zeker te overwegen om te starten met zo een nieuwe toonbank mét omkasting zodat u met een beperkt budget toch een leuk resultaat bekomt. Let er wel op dat u de ventilatieopeningen onderaan respecteert, evenals de openingen voor de techniek voor het geval er ooit onderhoudswerken of herstellingen dienen te gebeuren aan het toestel.

Vooraf bereide broodjes worden gekoeld bewaard in een uitgiftevitrine (Blanco)

Maatwerk of niet

Kiest u voor een losstaand model, dan kan een standaardtoestel gebruikt worden wanneer de standaardmaten voldoende zijn. Hou er dan wel rekening mee dat de compressor in het meubel ingebouwd zit, en dat er dus warmte en geluid wordt geproduceerd. Bij maatwerk wordt de compressor op afstand geplaatst, bijvoorbeeld in de ruimte ernaast.

Strategische indeling

Maak de apparatuur onderhoudsarm door het plaatsen van plinten en laat alle modules nauw aansluiten zodat er geen voedselresten tussen naden terechtkomen. Probeer ook plinten onder de toestellen te voorzien zodat u eenvoudig kan vegen en poetsen, ook tijdens de piekmomenten. Zorg ervoor dat alle onderdelen in een optimale volgorde zijn opgebouwd. Regel is wel dat men op een zo compact mogelijke afstand zoveel mogelijk binnen handbereik heeft: het beleg, de groenten, de broodjes ... Per persoon is een werkbreedte van ongeveer 70 cm aan te raden. Werkt u met meerdere personen, dan wordt er best een werkvlak voor ieder afzonderlijk voorzien zodat u elkaar niet voor de voeten loopt. Broodjes afbakken gebeurt eventueel in de zaak zelf, omdat dit een vorm van beleving geeft aan de klanten en bovendien legt u de nadruk op versheid. Maar weet dat een oven belangrijke werkruimte inneemt en overweeg om hem eventueel toch in een achterruimte te plaatsen waar mogelijk meer plaats is voor zo'n toestel.

Hygiëne primeert

Kies zoveel mogelijk rvs voor werkvlakken en zo weinig mogelijk hout. Liefst met zo weinig mogelijk naden, of laat ze dan netjes afkitten met silicone. Zorg voor een rooster met opvanglade of -bak voor kruimels en andere resten. Niet per se over het volledige werkvlak, maar wel met de bedoeling dat u het werkvlak schoonveegt en in één beweging de kruimels in de opvanglade veegt. Hang zoveel mogelijk de gebruikte apparaten op door middel van beugels of plaats ze op een wandrek, zodat u het werkvlak snel en eenvoudig schoonmaakt. Zorg voor voldoende ruimte voor afvalbakken met een deksel en pedaalbediening. Bevestig enkele rollen papier aan de muur zodat u steeds papier bij de hand heeft om iets op te vegen of af te vegen. Voorzie zichtbaar in de zaak een handspoelbakje met papier- en zeepdispenser zodat de klant duidelijk ziet dat er aandacht wordt besteed aan hygiëne.

Bespaar tijd

Maak in de vaatwasruimte voldoende plaats voor de stockage van vuile vaat. Op die manier is het niet nodig om daar veel tijd aan te besteden tijdens drukke momenten. De vaat kan dan gerust tijdens een kalmer moment worden weggewerkt. Voorzie ook een rek voor dienbladen zodat de klanten zelf kunnen afruimen. Zo wint u tijd, zeker tijdens piekmomenten.

Beleg presenteren

Etaleer de verschillende soorten beleg goed zichtbaar in gastronormbakjes met scheplepels. Kies geen te grote exemplaren zodat het beleg regelmatig dient te worden aangevuld. Zo blijft de presentatie verzorgd en ziet de klant ook dat er steeds verse ingrediënten worden aangevoerd. Plaats op de recipiënten best een doorzichtig deksel met lepeluitsparing. Zo kunnen de lepels in de bakjes blijven staan. Hou telkens best wel bakjes van dezelfde afmetingen in voorraad in een koeling vlakbij, bijvoorbeeld in de onderbouwkoeling die vaak voorzien is in een koeltoonbank. Op die manier kan er snel worden aangevuld tijdens drukke momenten.

De koude lucht blijft in deze speciale koellade gevangen, ook bij veelvuldig openen (CD Constructs)

Koellades

U kunt ook opteren voor speciale koellades, de beste oplossing bij veelvuldig opentrekken. De producten blijven hierin 5 keer langer vers dan in een gewone koeling in open saladebakken, wat leidt tot minder verspilling. Ook in deze lades passen GN-bakken. Ze hebben bovenaan een gekoelde opzet die economisch mee gekoeld wordt via motoronderlades. De koude lucht blijft bij het openen gevangen in de lade, ook wanneer deze iets langer openstaat. De temperatuur van elke lade kan onafhankelijk worden ingesteld. Bovendien wordt de schoonmaaktijd tot een minimum beperkt.

Snel bestellingen uitvoeren

Voor een vlotte verwerking van (grotere) bestellingen of als extra back-up tijdens de middagdrukte is een identieke of deels gekopieerde opstelling in een achterruimte ideaal. Zo is er meer capaciteit tijdens de piekmomenten en worden de klanten dadelijk geholpen. Een klant durft zich anders wel eens ergeren als zijn persoonlijke bestelling niet relatief snel wordt opgenomen en klaargemaakt, terwijl er misschien wél iemand constant in de weer is met andere bestellingen.

Meer omzet dankzij combimagnetron

Een aan te bevelen apparaat voor de broodjeszaak is een combimicrogolfoven waarmee u diepgevroren producten zoals worstenbroodjes, panini's, croques ... op erg korte tijd kwalitatief opwarmt. Dan heeft u zelfs tot vlak voor sluitingstijd alles in voorraad, zonder dat u het 's avonds hoeft weg te gooien aangezien deze snacks gewoon in de diepvriezer bewaard worden.

 

Een smakelijke presentatie van het beleg in hygiënische gastronormbakjes. Gastronormbakjes worden gemakkelijk vervangen, ook tijdens drukke shiften (Sabemaf)VOORBELEGDE BROODJES IN ZELFBEDIENING

Door de band genomen worden vooraf bereide broodjes gekoeld bewaard in een uitgiftevitrine. Aan de klantzijde bevinden zich klapdeurtjes waar de klant zich kan bedienen. Aan de bedienzijde zijn er twee schuifdeurtjes voor het gemakkelijk navullen. Om de presentatie te optimaliseren verpakt u de broodjes in doorschijnende folie. Plaats ze eventueel in plastic bakjes om te voorkomen dat de broodjes volledig platgedrukt worden.

 

ZELF BEREIDEN

Klanten die zelf hun broodjes smeren zien we wel eens vaker opduiken in concepten die bv. ontwikkeld worden voor scholen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een soepstation. In dat geval worden alle componenten afzonderlijk verpakt en gekoeld aangeboden in een goed zichtbare - met glas afgeschermde - gekoelde vitrine waarin zoveel mogelijk producten overzichtelijk in gastronormbakjes staan. De broodjes worden door de consumenten uit een broodmand genomen en na afrekening maken ze het broodje aan tafel klaar. Het spreekt voor zich dat hierbij veel verpakkingsafval aan te pas komt.

 

VOOR U SAMENGEVAT

  • Een weldoordachte indeling is de basis van een goeddraaiende broodjesbar.
  • Aandacht voor details resulteert in een hygiënische afhandeling.
  • Een opvanglade of -bak voor kruimels in combinatie met een oppervlak vrij van toestellen en keukengerei werkt nog zo netjes.
  • Voldoende ruimte voor vuile vaat en een dienbladenrek betekenen tijdwinst tijdens piekmomenten.
  • Met een combimicrogolf bedient u de consument tot vlak voor sluitingstijd.