naar top
Menu
Logo Print
Zorgcatering

GROOTSTE POTENTIEEL BIJ PERSONEEL EN BEZOEKERS, NIET BIJ PATIENTEN

Catering in de Vlaamse ziekenhuizen onder de loep

Food in Mind en Ivox deden recent onderzoek in de zorgsector naar de huidige situatie op het vlak van catering (food, beverages, disposables) en de toekomstperspectieven. 67 Vlaamse campussen participeerden aan het onderzoek, goed voor 75% van de Vlaamse ziekenhuizen.

VOLUMEPOTENTIEEL

Groei bij bezoekers en personeel

Een gemiddeld ziekenhuis telt 550 bedden en 460 middagmalen per dag. Het aantal personeelsleden en het aantal bezoekers per dag is echter 1.700 elk per dag. Dit is samen goed voor 6 keer zoveel het aantal patiënten. Het grootste potentieel in zorgcatering ligt dus niet bij de patiënt, maar bij de bezoekers en het personeel. Het aantal tickets 's middags ligt 50% hoger dan het aantal maaltijden voor patiënten. Dit neemt bovendien nog toe. Zo is het aantal dagopnames per jaar het dubbele van het aantal ligdagen op jaarbasis. Deze dagopnames zorgen weer voor extra begeleiders van patiënten en dus extra consumenten.

Consumptie door personeel en bezoekers

We zien onder het aantal tickets bij bezoekers en personeel de volgende aankopen: ongeveer 400 warme maaltijden en 257 koude maaltijden. Maaltijden voor bezoekers en personeel worden steeds meer uitbesteed en dit kan ook aan twee verschillende aanbieders zijn. Ook zien we dat de prijs voor patiëntenmaaltijden 4,5 à 5 euro per dag is, terwijl bezoekers 6 à 9 euro betalen voor een warme maaltijd. Dit maakt dat bezoekers en personeel zeker op een andere manier benaderd kunnen worden.

Nieuwe spelers in zorgcatering

Doordat het volumepotentieel in de zorg vooral bij bezoekers en personeel zit, worden ziekenhuizen steeds meer aantrekkelijk voor spelers die niet traditioneel aan de zorg gelinkt worden. Denk maar aan de komst van Lunch Garden in AZ Sint-Maarten Ziekenhuis in Mechelen of Viva Sara in AZ Groeninge in Kortrijk. Algemeen zien we dat er in 60% van de ziekenhuizen samengewerkt wordt met externen voor bezoekers en personeel, tegenover 24% voor patiënten.

AANBESTEDINGEN: NIET ENKEL PRIJS

Elk ziekenhuis dat subsidies ontvangt van de overheid, is verplicht te werken met aanbestedingen. Dit geldt voor 80% van de respondenten in het onderzoek. Opvallende feedback is dat de prijs van een product zeker niet altijd doorslaggevend is. Er is ook toegevoegde waarde zoals specifieke voedingsingrediënten, een aangepaste verpakking en andere duurzaamheidselementen. Zo gaf 47% van de respondenten aan voor vlees lokaal (<20 km) te willen aankopen. Evenwel moet deze toegevoegde waarde door de producenten duidelijk vermeld worden op de aanbesteding.

SAMENWERKINGSVERBANDEN

44% van de ziekenhuizen vandaag maakt deel uit van een geïntegreerd samenwerkingsverband met meerdere campussen of sites. Dat kan zich onder meer manifesteren in de vorm van samen aankopen of gecentraliseerde keukens. 
Zorginstellingen die geen deel uitmaken van een geïntegreerd geheel, zullen dit in de toekomst wel meer doen. Zo gaf 40% van de respondenten in deze ziekenhuizen aan uit te kijken naar een nauwere samenwerking met derden, uitbesteding en een verdere optimalisatie van de keuken.

Assemblagekeuken

KEUKENOPPERVLAKTE ONDER DRUK: ASSEMBLY KITCHEN WINT TERREIN

Ziekenhuizen investeren meer en meer in infrastructuur met medische hoogtechnologische investeringen en minder in facilitaire ondersteuning. Bij de bouw van een nieuw ziekenhuis krijgt de keuken minder oppervlakte en wordt er steeds meer voor een centrale keuken voor verschillende campussen gekozen. Dit gegeven, in combinatie met het gebrek aan personeel, zorgt dat zorgcatering geleidelijk aan evolueert naar een assembly kitchen. De verhouding zelf maken/assembleren evolueert naar 30/70. Convenienceproducten zijn hier op hun plaats.

TOT 50% AFWIJKENDE VOEDING

Tot 50% van de maaltijden in ziekenhuizen is afwijkend. Ziekenhuizen hebben tot 90 verschillende diëten te respecteren. Van allerlei allergieën tot halalvoeding. Deze laatste maakt in de Brusselse ziekenhuizen tot 30% van de maaltijden uit.

Rol diëtisten

Dat het aantal ligdagen stelselmatig vermindert, zorgt voor extra uitdagingen voor de catering. Door de hoge rotatie wordt het steeds moeilijker om menu's aan te passen. Vandaar de taak van de diëtisten om dit persoonlijk te blijven controleren.

Exotische toetsen

WENSEN VAN CONSUMENT

Ook de zorgcatering ontsnapt niet aan de evoluties die we over het algemeen zien in de commerciële catering. De nieuwe klemtonen liggen op gezond en duurzaam, en er wordt afgestapt van de klassieke Belgische keuken. Daarnaast is er meer keuzevrijheid en nemen snacks de plaats in van traditionele maaltijden. 
Spelers als Tastyfood en De Bruycker hebben de weg naar de zorg al gevonden en introduceerden er bereide gerechten met een exotische toets.

TREND: TAILORMADE AANBOD

Een opkomende trend in zorgcatering is het tailormade aanbod. Patiënten die meer willen betalen, kunnen genieten van roomservice en à-la-cartemaaltijdformules. Een ziekenhuisopname wordt vergelijkbaar met een verblijf in een hotel. 

Deze studie is integraal met workshop te verkrijgen bij Food in Mind - www.foodinmind.com